Çilek Alerjisi

Türkçe Adı: Çilek

Bilimsel Adı: Fragaria ananassa

Çilek Alerjisi Oluşumu: Meyve, meyve suları, reçeller, jöleler, koruyucular gibi.

Çilek Alerjisi Bilgisi:
Kuzey Avrupa’da, huş polen alerjisi olan kişiler, huş polenindeki bir alerjen ve çilek alerjeni arasındaki benzerlikten dolayı bir çilek alerjisi geliştirebilirler. Buna, ham erik tüketildikten sonra 5-15 dakika içinde ortaya çıkan ve ağız ve boğazda, kaşıntı ve iltihaplı (oral alerji sendromu, OAS olarak adlandırılan) lokal reaksiyonlar içeren semptomları olan huş-meyve sendromu denir. Bu tür bir alerjiye dahil olan alerjen, pişirme işleminde hayatta kalamaz. Bu nedenle, bu alerjene tepki gösteren insanlar, işlenmiş çileği tolere edebilir. Bireyler, elma, armut, kayısı, kiraz, kavun, muz, fındık gibi fındık veya kereviz tüpleri ve havuç gibi sebzeler de dahil olmak üzere diğer meyvelere olumsuz reaksiyonlar geliştirebilir.

Bu tip bir alerji, insanların (özellikle çocukların) teknik olarak bir alerjiden ziyade teknik olarak hoşgörüsüzlük olan meyvelerin büyük bir miktarını yediklerinde alabilecekleri tepkiden farklıdır.

*Yukarıdaki bilgiler hastalar için hazırlanmış olan www.nhs.uk, www.allergyuk.org ve wwww.foodallergy.org sitelerinden tıpkı çeviri yapılarak derlenmiştir. Bilgiler, uzman hekim danışmanlarımız tarafından gözden geçirilmiştir.